Deprem Belleği- 11 Kasım 2024
Deprem bölgesinde yaşananlara, yaşamın tohumlarını atanlara, beliren filizlere dair haberler.
Podcast
🎙️Antakya Atlası
Antakya Atlası yeni bölümünde Cansel Aslan, Emel Duman, Eda Dinçman ve Sevdar Yılmaz’ın söyleşilerde dile getirdiği konulara dair kısa bir özeti sizlerle paylaşıyor. Dinlemeniz, gidemeseniz ve göremeseniz de Antakya ve Hatay’daki ihtiyacı farketmeniz, kendi bilginizi, imkanınızı değerlendirip, eğer isterseniz nasıl faydalı olabileceğinizi bulmanız umuduyla 🌿
Bölümlerin tümü Spotify’da!
Yaşam
"Kışın evimizi boşaltıp, nereden ev bulacağız?"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hatay İl Müdürlüğü, depremden 20 ay sonra İskenderun’da üç binanın tahliyesini istedi. Tahliye edilmek istenen üç binada 46 konut bulunuyor. Konut sahiplerinden Mükremin Kurtcephe (72) ise kararı yargıya taşıdı. Tahliye tebligatının yanına, açtığı davanın dilekçesi ve ‘alındı belgesi’ni de astı.
Ekonomik kriz Hatay’da daha derin hissediliyor
6 Şubat depremlerinin üzerinden 21 ay geçti. Depremlerde yerle bir olan Hatay’da yeniden inşa süreci başladı fakat henüz yaşam normal akışına dönebilmiş değil. Tüm Türkiye’yi etkileyen ekonomik krizin Hatay’da daha derin hissedildiğini söyleyen Hataylılar, depremde evleri ve iş yerlerinin yıkılmasına rağmen yeniden ayağa kalkmak için çabaladıklarını ancak yüksek ev kiraları ile her gün yeni gelen zamlarla başa çıkamadıklarını belirttiler.
Hatay'ın Defne ilçesi Çekmece Mahallesi’nde her hafta kurulan pazarda alıcı da satıcı da durumundan memnun değil. Ekonomik kriz ve depremle beraber Hatay’da alım gücünün çok düştüğünü söyleyen esnaf, vatandaş için 25 TL’ye, 50 TL’ye paketler yaptıklarını; onu bile almakta zorlanan vatandaşların olduğunu ifade etti.
Depremde yıkılan 18 okuldan 1'i bile yapılmadı
Maraş merkezli depremlerin üzerinden 21 ay geçmesine karşın Maraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde yıkılan 18 okulun yerine biri dahi yapılmadı. Eğitime ara vermek durumunda kalan öğrenciler bölgedeki okullara dağıtıldı, bazıları ise aylardır konteynerlerde eğitim görüyor.
Öğretmenler ve veliler ilçedeki çocukların eğitimden koptuğuna dikkat çekerek, yıkılan okulların yerine yenisinin yapılmamasına tepki gösterdi. Veliler ise kış aylarında öğrencilerin köylerden merkeze gitmek zorunda kalacağını söyleyerek sistemi eleştirdi.
Kent
Nurdağı’nda önce rezerv yapı, sonra tebligat: ‘7 gün içinde boşaltın’
Geçtiğimiz yıl 2023 Kasım ayında çıkarılan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun (kapsamında 6 Şubat depremlerinden etkilenen Antep Nurdağı’nda rezerv yapı alanı ilanı yapıldı. Rezerv yapı alanı içerisinde sağlam binalar da bulunuyor. Davacıların avukatı İsmail Hakkı Atal, Antep Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne tahliye işleminin durdurulması için dava açtı. Avukat İsmail Hakkı Atal, yetkililerin 7 gün içerisinde tahliye istediklerini ifade ederek, işlemin hukuksuz olduğunu söyledi.
Kültür Sanat
Hatay’da dayanışma amaçlı sahnelenecek “Herkes Kocama Benziyor” oyunu Defne Kaymakamlığı’nca yasaklandı
Hatay’da Albireo.Company tiyatro ekibi tarafından depremzedelerle dayanışmak için ücretsiz oynanmak istenen “Herkes kocama benziyor” oyunu, Defne Kaymakamlığı tarafından “belge eksikliği” gerekçesiyle oynanmasına izin verilmedi.
Hatay’da Ekin Koleji’nde oynanmak istenen oyun, Defne Kaymakamlığı tarafından yasaklanırken, Albireo.Company tiyatro ekibi yaptığı açıklamada, “Bu tutumu kınıyor, depremden etkilenen bölgelerde sanatı yaygınlaştırma sözümüzü yineliyoruz” dedi.
Yeni Yaşamın Filizleri: Hatay Akademi Çocuk ve Gençlik Orkestra-Korosu
Hatay Akademi Senfoni Orkestrası’nın sanatın üretildiği, yaşatıldığı ve eğitim verildiği bir yerleşke kurarak, yeni yaşamın filizleri olan çocukları ve gençleri müzikle buluşturmak; şehri sanatla iyileştirmek amacıyla başlattığı “Yeni Yaşamın Filizleri: Hatay Akademi Çocuk ve Gençlik Orkestra-Korosu” projesi hayata geçiyor!
Proje, İKSV tarafından, Avrupa Birliği desteğiyle gerçekleştirilen Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı tarafından destekleniyor.
Defne Belediyesi ortaklığı, Dünya İnsani Dayanışma Derneği (WHR), Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Antakya Nedime Keser Halk Eğitim Merkezi iştirakiyle yürütülen bu proje ile çocuklar ve gençleri sanatla buluşturulacak.
𓇼 Başvuru linki burada!
Hatay Akademi Senfoni Orkestrası Kırıkhan Tigem Konteyner Kent Konseri
Hatay Akademi Senfoni Orkestrası, 6 Şubat depreminden sonra sanatı herkes için ulaşılabilir kılmak amacıyla konserlerine konteyner konteyner gezerek devam ediyor.
Orkestra, Sivil Toplum İçin Destek Vakfı ( @siviltoplumdestek )ve Turkey Mozaik Foundation’ın ( @turkeymozaik )desteğiyle yürüttüğü 'Yerel Güçlenmeye Destek Fonu II' kapsamındaki 'Sanat Kozası' projesinin beşinci konserini Kırıkhan Tigem Konteyner Kent'te gerçekleştirdi.
Dayanışma
STGM “Türkiye’de Sivil Toplum Algısı Raporu yayınlandı: Deprem sivil toplum örgütlerine bakışı olumlu yönde etkiledi
Rapora göre kamuoyunda sivil toplumun tanınırlığı düşük olsa da 6 Şubat Depremleri sonrasında sivil toplum örgütlerinin sahadaki çalışmaları örgütlere bakışı olumlu yönde etkiledi.Katılımcılara sivil toplum örgütleriyle ilişkilendirilen kavramlar sorulduğunda deprem/afet ilk sıralarda yer aldı.
Türkiye’de Sivil Toplum Algısı, 8 Aralık 2023- 15 Ocak 2024 tarihleri arasında 42 ilde ve 3040 kişi ile yüz yüze görüşmelerin bulgularına dayanıyor.
12. World Urban Forumu
Deprem Dayanışması Derneğii Mısır’da gerçekleşen, 12. World Urban Forumu kapsamında Nepal, Hindistan ve Türkiye deprem deneyimleri üzerinden, “Afet sonrası Antakya’da Yaşayan Miras ve Toplum Odaklı Yeniden İnşanın Yollarını” tartıştı; Antakya’nın deprem sürecini ve şu anki durumunu aktardı.
Zeytun’da kitap okuma saati
Hatay'ın, Serinyol ilçesinde çocuklar için özgür ve güvenli; bakım emeğini yüklenen kadınlara da nefes aldıran bir yaşam alanı sunan Zeytun Çocuk ve Yaşam Alanı, her Cumartesi günü saat 13-14 arası kitap okuma saatinde buluşuyor.
Depremden Sonra Hatay’da Savunuculuk Toplulukları Projesi
Hasat Derneği, Hatay’ın depremden zarar görmüş Antakya, Defne, İskenderun, Kırıkhan ve Samandağ ilçelerinde Depremden Sonra Hatay’da Savunuculuk Toplulukları projesini yürütüyor. 12-18 yaş aralığındaki gençlerle ihtiyaçlardan haklara, haklardan savunuculuğa dair atölyeler düzenliyor.
Ekim ayı itibariyle, her ay o ilçedeki gençlerle bir araya gelerek atölyeler yapılıyor. Proje ile gençler, afetten sonra yaşadıkları sorunların ve durumların farkına vararak belirledikleri bir veya birden fazla sorunun çözüm önerileri üzerinde çalışacak. Hatay’da bulunan ilgili kurumlarla bir araya gelerek ürettikleri çözüm önerilerini aktaracaklar.
Adalet
6 Şubat'ta kardeşlerini kaybeden Özciriş'ten mahkeme başkanına: “Burada adalet yok, bana adaleti gösterin”
Adıyaman'da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 65 kişinin hayatını kaybettiği Sueda Kent Sitesi davasının ikinci duruşması yapıldı. 3 sanığın katılmadığı duruşmada enkaza dönen sitede 2 kardeşini kaybeden ve annesiyle enkazdan 29 saat sonra akrabaları tarafından kurtarılan Hatice Özciriş, "Adalet mülkün temelidir yazıyor ancak, ben buna inanmıyorum. Bu sanıkların kasten öldürmeden yargılanması gerekiyordu. Benim kardeşlerimin umutlarını çaldılar. Burada adalet yok. Bana adaleti gösterin. Sanıkların tutuklanmasını talep ediyorum" dedi. Mahkeme heyeti, sanıkların tutuklanması talebini reddederek duruşmayı erteledi.
Depremde yerle bir olan İbrahim Elif apartmanı... 368 metrekarelik alan proje dışı yapılmış
6 Şubat depremlerinde yerle bir olan ve 60 kişinin yaşamını yitirdiği İbrahim Elif apartmanının ilk duruşmasında müteahhit Mithat Tümyürek, binasında kusur olmadığını, binanın daha sonra yapılan Kur-an kursu ve depremin şiddetinden yıkıldığını ileri sürdü.
Hatay İl Müftülüğü’ne bağlı Tomurcuk Kur-an Kursu için asma kat boşluklarının betonla kapatılması, zemin katla aynı yüksekliğe getirilmesinin ruhsat dışı yapıldığını söyleyen Tarhan, "Bu binada 368 metrekare, proje dışı yapıldı. Bina da bu kaçak imalattan gelen yük nedeniyle yıkıldı. Beraatimi istiyorum" şeklinde konuştu.
Deprem Bülteni Kültürhane’nin Mecra projesi kapsamında hazırlanmaktadır.